BİYOLOJİK TEDAVİLER KLİNİĞİ

 

EREKTİL DİSFONKSİYON

 

Disfonksiyon (İktidarsızlık) Nedir?

Erektil disfonksiyon (iktidarsızlık) penisin cinsel birleşmeyi sağlayacak ve sürdürecek kadar sertleşememesi problemine verilen isimdir. Ereksiyon (sertleşme) fiziksel, hormonal ve psikolojik faktörlerin etkisiyle ortaya çıkan bir süreçtir. Ereksiyon sağlanamaması fonksiyonel bir problemdir. Ereksiyonun gerçekleşememesi için pek çok sebep olabilirken, süreci yöneten erkek hormonu olarak bilinen testesterondur.
 

Erektil Disfonksiyon (İktidarsızlık) Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Erektil disfonksiyonun bir kere yaşanması kişide erektil disfonksiyon teşhisine neden olmaz. İlişki sırasında sertleşme probleminin çok sık ya da sürekli olarak görülmesi erektil disfonksiyon belirtisidir.
 

Erektil Disfonksiyon (İktidarsızlık) Hastalığının Nedenleri

Psikolojik Nedenler:

Bazı vakalarda mastürbasyon esnasında sertleşme gerçekleşir ancak cinsel ilişki sırasında gerçekleşmez. Böyle durumlarda genellikle iktidarsızlığın nedeni psikolojiktir. Buna geçici iktidarsızlık denir. Sorunun kaynağı genellikle kişilerin stresli yaşam tarzı, iş-aile-çevre ilişkileridir.
 

Organik Bozukluk:

İktidarsızlık sorunu, zaman içerisinde ortaya çıkmaktadır. İleri yaştaki hastalarda yaşlanmanın doğal bir sonucu olarak algılanmaktadır. Bu hastalar doktora başvurduklarında genelde şikayetleri 6 aydan uzun bir zamandır devam etmektedir.

Çoğunlukla, organik bozukluğa neden olan şeker hastalığı, atardamarı etkileyen ateroskleroz, hipertansiyon veya hiperlipidemi gibi ek bir sağlık sorunu gözlemlenmektedir. Ayrıca bu hastalarda, gece sertleşmeleri ve sabah ereksiyonları azalmış veya hiç yoktur.
 

Kalp ve Damar Hastalıkları:

Sertleşme sorunu, kalp hastalıklarından kaynaklanıyor olabilir. İktidarsızlık, kalp damar tıkanıklığına bağlı belirtilerin oluşmasından yaklaşık 3-5 yıl önce ortaya çıkmaktadır. Sertleşme kusurunun varlığının ciddi kalp-damar hastalığı için riski 5 yıl içinde %25 yükselttiği bilinmektedir. Bu sebeple, sertleşme problemleri, kalp damar hastalığının erken belirtilerinden olabilir.
 

Diyabet (Şeker Hastalığı):

Erektil disfonksiyon nedenleri arasında şeker hastalığı önemli yer tutar. Şeker hastalarında iktidarsızlık problemi %35- %90 oranlarında görülmektedir. Sertleşme sorunu şeker hastalarında diğer hastalara göre daha hızlı ilerler. Şeker hastalarında sertleşme sorunu şeker hastalığı olmayan kişilere göre 3 kat fazla görülmektedir.
 

Peniste ya da Pelvik bölgede sinir hasarı:

Pelvik bölgede yapılmış cerrahi operasyon(prostat ve mesane ameliyatları) – Pelvik bölgeye radyasyon tedavisi
 

Testosteron seviyesinin düşüklüğü, arzu kaybı:

Testosteron erkekte ve kadında cinsel davranışları yönetir. Cinsel arzunun temel belirleyicisidir. Testesteron seviyesinde oluşan düşüklük, arzu kaybına ve sertleşme sorunlarına yol açabilir.
 

Diğer Faktörler:

Obezite, sigara kullanımı, yüksek kolesterol, yüksek tansiyon ve egzersiz eksikliği gibi bir takım risk faktörleri, hem sertleşme bozukluğu hem de kalp-damar hastalıklarına yol açabilir. Sertleşme bozukluğu ayrıca iyi huylu prostat büyümesi ile bir arada görülebilir. Sık idrara çıkma, gece idrara kalkma ve idrara sıkışma hissi gibi şikayetleri olan bireylerde ereksiyon problemleri daha sık görülür. Bu şikayetlerin ciddiyeti arttıkça, sertleşme bozukluğu da ilerler.
 

Erektil Disfonksiyon (İktidarsızlık) Tedavisi:

En uygun tedaviyi uygulayabilmek için sertleşme bozukluğuna yol açan nedenin anlaşılması ve doğru tanının konulması gereklidir. Hastanın tıbbi ve cinsel öyküsü ele alındıktan sonra gerekli testlerin değerlendirilmesi sonucunda tedavi sürecine geçilir. İlaç tedavisi, bitkisel tedaviler, enjeksiyon gibi yöntemler kullanılabilir.
 

İktidarsızlık, Erektil Disfonksiyon Tedavisinde PRP (P-Shot) İle Hızlı Sonuç

 

P-Shot ve PRP (platelet rich plasma) tedavisi Türkiye’de ilk defa 2015 yılında kliniğimizde uygulanmaya başlanmıştır. Bu tedavide hastadan alınan kan örneği özel bir işlemden geçirildikten sonra, kan içinde bulunan trombositler ayrıştırılarak içindeki büyüme hormonları ve maddeler izole edilerek hastaya verilir. İzole edilen bu hormon ve maddeler penis dokusuna verilerek, yeni damar, sinir, düz kas ve doku oluşumu elde edilerek, hasarlı dokuların onarılması ve gençleşmesi sağlanır.

 

Trombositler kandaki en büyük hücrelerdir. Kanın pıhtılaşmasında ve dokuların iyileşmesinde aktif rol alırlar. Vücutta bir travma, hasar oluştuğunda trombositler olay yerine gelirler ve aktive olarak parçalanırlar. İçlerinden biyoaktif moleküllerler (büyüme faktörleri ve sitokinler) açığa çıkar. Vasküler endotelial growth factor (VEGF), platelet-derived growth factor (PDGF), transforming growth factor (TGF), insulin-like growth factor (IGF) doku iyileşmesinde önemli rol alan büyüme faktörleridir.

Kök Hücre ile Erektil Disfonksiyon (iktidarsızlık) Tedavisi

Hastanın geçmiş öyküsü ve gerekli testlerin incelenmesi tamamlandıktan sonra hangi tip kök hücre ile tedavi edileceği belirlenir.

Kök hücrelerin dokundukları hücrelere dönüşme özelliği vardır, bu nedenle erektil disfonksiyon (iktidarsızlık) tedavisinde kullanılmaktadır. Kök hücre tedavisi diğer tedavi yöntemlerinden farklı olarak erektil disfonksiyon hastalığının nedenini doğal bir yöntem ile ortadan kaldırmaya yöneliktir.

Penis, uyarıldığında içi kanla dolan sünger şeklinde bir yapıya sahiptir. Kök hücreler penisin içerisinde kas görevi yapan sünger dokuya dönüşerek bu dokunun işlevini geri kazanmasını sağlar. Penisin tekrar fonksiyona geçebilmesi bu şekilde olur. Penisteki fonksiyon artışı tek kürde minimum yarı yarıya, maksimum 3 katına çıkarak tedavi sağlanmaktadır. Bu hastalığın tedavisi hastanede yada yarı invaziv klinik şartlarda Androloji uzmanları tarafından yapılabilmektedir.
 

Kök Hücre ile Tedavi Yöntemi:

Verilecek olan hücre sayısı, hastanın yaşı, kilosu ve hastalığın durumuna göre belirlenir. Tedavi mezenkimal kök hücreler (hastanın kendi yağ dokusu veya kemik iliğinden elde edilen) kullanarak gerçekleştirilir. Hangi tedavinin uygulanacağına hastanın durumuna göre karar verilir.  Tedavi hastanın durumuna göre 6 aylık sürede 2 seans uygulama ile gerçekleştirilebilir. İntravenöz (damar yoluyla) verilirken aynı zamanda testiste sperm üreten kanallara da enjeksiyon yapılır. Tedavi protokolü tamamen hastanın durumuna göre belirlenir, her hasta için farklı protokol uygulanabilir.
 

Tedavideki Başarı Oranları

Tedavi başladığı andan itibaren minimum yarı yarıya, maksimum 3 kat arasında performansta başarı elde edilir.
 

Sıkça Sorulan Sorular

İktidarsızlıkta kök hücre tedavisi her yaşta hastaya uygulanabilir mi?


Sertleşme sorunu yaşayan her yaştaki hastaya kök hücre tedavisi uygulanabilir.

İktidarsızlıkta kök hücre tedavisi 1 kerede sonuç verir mi?

;İktidarsızlık şikayeti yaşayan hastalarda kök hücre tedavisi iki seferde kesin başarı sağlarken, yaş ilerlemesi veya performans artışı talebine bağlı olarak hasta istediği hallerde tedavi tekrarlanabilir.


İktidarsızlıkta kök hücre tedavisinin uygulanamayacağı hastalar var mıdır?

Kök hücreler verildikleri bölgedeki sağlıklı hücreleri çoğaltarak tedavi ettiğinden hastada hiç istenilen hücre olmaması durumunda uygulanamaz. Kanser tedavisi görmekte olan ve hücre öldürücü ilaç ve ışın tedavisi devam eden hastalarda uygulanamaz.

 

BİLİMSEL ÇALIŞMALAR:

  • Lin, G., Banie, L., Ning, H., Bella, A. J., Lin, C. S., & Lue, T. F. (2009). Potential of adipose‐derived stem cells for treatment of erectile dysfunction. The journal of sexual medicine, 6(S3), 320-327.
  • Haahr, M. K., Jensen, C. H., Toyserkani, N. M., Andersen, D. C., Damkier, P., Sørensen, J. A., ... & Sheikh, S. P. (2016). Safety and potential effect of a single intracavernous injection of autologous adipose-derived regenerative cells in patients with erectile dysfunction following radical prostatectomy: an open-label phase I clinical trial. EBioMedicine, 5, 204-210.
  • Yiou, R., Hamidou, L., Birebent, B., Bitari, D., Lecorvoisier, P., Contremoulins, I., ... & de la Taille, A. (2016). Safety of intracavernous bone marrow-mononuclear cells for postradical prostatectomy erectile dysfunction: an open dose-escalation pilot study. European urology, 69(6), 988-991.
  • Lin, C. S., Xin, Z. C., Wang, Z., Deng, C., Huang, Y. C., Lin, G., & Lue, T. F. (2011). Stem cell therapy for erectile dysfunction: a critical review. Stem cells and development, 21(3), 343-351.

Yiou, R. (2017). Stem-cell therapy for erectile dysfunction. Bio-medical materials and engineering, 28(s1), S81-S85.

 

 

BİYOLOJİK TEDAVİLER KLİNİĞİ

 

BİLGİ İÇİN FORMU DOLDURUNUZ