BİYOLOJİK TEDAVİLER KLİNİĞİ

 

DİZ KİREÇLENMESİ

 

Diz Kireçlenmesi Nedir, Tedavisi Nasıl Yapılır?

Diz kireçlenmesi; çevrenizde merdiven inip çıkarken veya oturup kalkarken diz ağrısı çekenlerin yakınmalarını nedeni bu sağlık sorunu olabilir. Kimi bunun nedenini yaşa, kimi kilosuna kimi ise hayatın yorgunluğuna bağlar. Hayatı olumsuz yönde etkileyen bu şikayetlerin nedeni ise genelde kireçlenmeden kaynaklanır. Peki, siz tedavi edilebilmesi için erken teşhisin hayati önem taşıdığı bu sağlık sorunu hakkında ne kadar bilgi sahibisiniz? Bu içeriğimizde “diz kireçlenmesi nedir, belirtileri ve tedavi şekilleri nelerdir” gibi sorulara yanıt vereceğiz.


 

Diz Kireçlenmesi (Gonartroz) Nedir?

Vücudun tüm ağırlığını taşıyan diz ekleminin kıkırdak dokusunun bilinen veya bilinmeyen sebeplerden dolayı bozulması sonrası kireçlenme ortaya çıkar. Tıp dilinde gonartroz olarak adlandırdığımız bu sağlık sorunu, öncelikle kıkırdaktan başlar. Ardından kıkırdağın altındaki kemik, eklem kapsülü ve eklemin etrafını saran bağlar etkilenir. Ağrılı ve acılı seyrettiği için kullanılmayan kaslarda sertleşmeler ve zayıflama görülür.

 

Gonartroz’un gelişmesinde birçok farklı faktör rol oynayabilmektedir. Bu faktörler:

Diz eklemlerinde geçirilmiş enfeksiyonlar

Romatizmal hastalıklar

Kaza ve düşme gibi travmalar

Genetik faktörler

Aşırı kilo alımı

Kas zayıflığı

Yaş alma ile gelişen deformasyonlar

Dize aşırı yüklenen spor ve aktiviteler

Bazı kan hastalıkları

Şeker hastalığı

 

Söz konusu bu faktörler ile gelişebilen dizlerdeki kireçlenme, genelde ileri yaşlarda görülmektedir. Bunun yanında menopoz dönemindeki kadınlarda risk artar. Ancak erken yaşta diz kireçlenmesi romatizmal hastalıklara veya travmalara bağlı olarak oluşabilir.


 

 Diz Kireçlenmesi Belirtileri Nelerdir?

 

Bu sağlık sorununda en belirgin ve yaygın görülen belirtiler genelde ağrı ve şişliktir. Diz ekleminin kıkırdaklarının bozulması sonrası kemikler hareket esnasında birbirleriyle sürtünür. Bu sorunu yaşayanlarda ortaya çıkan diğer belirtiler şu şekildedir:

Dizlerde fonksiyon kaybı

Dizlerin hareket etmesi durumunda ses gelmesi

Şekil bozukluğu ve kemik çıkıntıları

Şişlik

Takılma


 

Diz Kireçlenmesi Teşhis ve Tedavisi

 

Bu hastalığın teşhisinde öncelikle, dizde aşırı ağrı gibi hastanın şikayetleri doğrultusunda uzman tarafından genel sağlık muayenesi yapılır. Bunun yanı sıra kıkırdak kaybının tespiti, kireçlenmenin dizdeki konumu ve eklem açıklığının belirlenmesi için röntgen ve MR çekilir. Hastanın mevcut sağlık durumuna ve hastalığının seviyesine göre bir tedavi planı başlatılır. Diz kireçlenmesi tedavisi için kullanılan yaygın yöntemler şu şekildedir:

Önlemeye yönelik tavsiyeler

İlaç tedavisi

Enjeksiyon ile yapılan tedavi

-Kortizon Enjeksiyonları

-HA Enjeksiyonları

-Biyolojik Tedaviler

-Prp Tedavileri

-Kök hücre Tedavileri

Ortez

Protez tedavisi (cerrahi)

 

Cerrahi en son aşamada olup bu seviyeye gelmemesi açısından erken teşhis çok önemlidir. Cerrahi harici dizlerde görülen kireçlenme için şu tedavi ve yöntemler kullanılmaktadır:

Şikayetlere neden olan faktörleri ortadan kaldırmak.

Hastayı eklemlerin doğru kullanımı konusunda bilgilendirmek.

İstirahat.

Eklemlerin korunmasına yönelik yumuşak tabanlı ayakkabı ve dizlik kullanımı.

Eklemlerin geliştirilmesine yönelik egzersizler.

Hastanın ideal kiloya gelmesi için diyet.

Sıcak ve soğuk kompres uygulanması.

Fizik tedavi.

 

Yaygın olarak ileri yaşlarda yaşanan bu sorunun önlenmesi için uzman tarafından kıkırdak ve kemik güçlendirici takviyelerin alınması önerilmektedir.

 

 

BİYOLOJİK TEDAVİLER KLİNİĞİ

 

BİLGİ İÇİN FORMU DOLDURUNUZ