EKLEM AĞRILARINA KÖK HÜCRE TEDAVİSİ
EKLEM AĞRILARINA KÖK HÜCRE TEDAVİSİ
Kök hücre tedavisinden önce eklem ağrıları yaşayan hastaların sadece semptomlarının giderilmesine yönelik tedavi veriliyor ve ilaçlar ile hafiflemeyen ağrılar için ise cerrahi operasyonlar tercih ediliyordu.
Kıkırdak kaybına baglı görülen diz ,omuz ,kalça ,ayak bileği eklemlerinde oluşan kronik ağrının tedavisinde kök hücre uygulamaları cerrahi olmayan yöntemlerin arasında sıklıkla kullanılmaktadır
Kök hücre tedavisinin mantığı vücudun kendi dokusundan hücreler elde ederek yine kendi doku ve eklemlerini onarması sonucu iyileşmesidir.
İnsan vücudu kemik iliğinde sürekli olarak kök hücreler üretilmektedir. Vücuttaki belli koşullara ve sinyallere göre kök hücreler ihtiyaç duyulan noktaya yönlendirilir. Rejeneratif tedavi yöntemlerinden olan kök hücre tedavisi vücuttaki hasarlı dokuları kendi hücrelerini kullanarak tedavi eden bir yöntemdir.
İnsan vücudundaki multipotent kök hücreler doku rejenerasyonu ve onarımında büyük bir potansiyele sahiptir. Hücrelerin kök hücre tanımına girebilmesi için 2 temel özelliği göstermeleri gerekir; kaynak hücre ile aynı genetik diziye ve kendini sınırsız yenileme yeteneğine sahip olmalıdır. Yetişkin insanda kemik iliğinden, yağ dokudan elde edilen kök hücreler vücuttaki tüm hücre tiplerine farklılaşma kabiliyetine sahiptir. Son yıllarda eklem hastalıklarında kök hücre tedavisi başarılı sonuçlar vermektedir.
Kök Hücreler Nasıl Elde Edilir?
Yetişkin insanda kök hücre elde etmede özellikle tercih edilen yöntem karın bölgesi yağ dokusu ve kemik iliğidir. Karın bölgesine uygulanan lokal anestezi sonrası mini-yağ aspirasyonu yöntemi ile 30-60cc yağ dokusu özel bir ayrıştırma , filtrasyona sistemi ile toplanır.Elde edilen nihai ürün mezankimal kök hücreden zengin uygulamaya hazır halde aynı seansta hastaya uygulanır.
Kemik iliğinden kök hücre ederken iliak kanat (leğen kemiği) tercih edilir. Lokal anestezi ile yapılan işlem sonrası 30-60cc ürün işleme alınır.
Bu tedavilerde hekimin hastanın ihtiyacına göre sadece yağdan elde edilen kök hücre, sadece kemik iliği veya ikisini birlikte uygulaması seçilebilir.
Diz İçin Kök Hücre Tedavisi
Kemiklerin uçlarını örten kıkırdak sürtünme ile birlikte kemiklerin yumuşak bir şekilde hareketine izin verir. Ostaoartrit gibi çeşitli dejeneratif hastalıklar zamanla kıkırdağa zarar vererek sürtünmenin artmasına neden olur. Ağrı, iltihaplanma ile birlikte hastada hareket ve işlev kaybı meydana gelir. Kök hücre tedavisi kıkırdak dokuda meydana gelen bozulmalarda vücudun kendi iyileştirici mekanizmalarını kullanarak tedaviyi amaçlar.
Tedavi ile hekimler hasarlı kıkırdağı onarmayı, iltihabı ve ağrıyı azaltmayı, diz protezi ameliyatı ihtiyacını önleme ve geciktirmeyi hedeflemektedir.
Eklem ağrılarını yok etmeye ve azaltmaya yönelik uygulanan kök hücre tedavisi invazif değildir. Bu konuda yapılan çalışmalar kök hücre tedavisinin yan etkilerinin minimum düzeyde olduğunu göstermektedir. İşlemden sonra bazı hastalar geçici olarak ağrıda artış veya eklemde şişlik yaşayabilir. Hastanın kendi hücresi kullanıldığı için ciddi yan etkileri yoktur. Kök hücreleri toplamanın ve prosedüre uygun bir şekilde işlemenin çeşitli yolları vardır. Kök hücreler uygun bir ortamda enjeksiyonla doğrudan ekleme verilebilir.Uygulama 30-45dk süren hastane yatışı gerektirmeyen günübirlik bir işlemdir.Hastaya 2 günlük istirahat önerilir.Günlük hayata dönüşü hızlıdır.
Eklem Hastalıkları İçin Kök Hücre Tedavisi Güvenli Mi?
Kök hücre tedavisinde hastanın kendi hücreleri kullanıldığı için istenmeyen reaksiyon riski minimal düzeydedir. Dolayısıyla eklem hastalıkları için kök hücre tedavisi (SVF) güvenilir bir yöntem olarak kabul edilir. En sık görülen yan etkiler ise eklemde geçici olarak meydana gelen hassasiyet , hafif şişlik ve dolgunluk hissidir. Birçok hastada alınan yanıtlar yüz güldürücüdür.