BİYOLOJİK TEDAVİLER KLİNİĞİ

 

İDRAR KAÇIRMA

 

Kadınlarda İdrar Kaçırma Tedavisinde Laser ve PRP (O-Shot) Uygulaması

 

İDRAR KAÇIRMA TİPLERİ NELERDİR?

 Kadınlarda oldukça yaygın görülen şikayetler arasında yer almaktadır. Menopoz öncesi kadınlarda %25 oranında görülürken menopoz sonrası bu oran%40-60 lara çıkmaktadır. Bu durum, kadınlarda sosyal, psikolojik, hijyenik, duygusal, ekonomik ve cinsel sorunlar yaratmaktadır. 

 

İdrar kaçırmanın farklı türleri ve sebepleri olsa da yaygın karşılaşılan iki sebebi vardır. En sık görülen stres inkontinans tipi, gülerken öksürürken merdiven çıkarken veya bir yük kaldırdığında karın içi basıncın arttığı durumlarda ortaya çıkan idrar kaçırmadır. Diğer urge (acil) inkontinans tipi, ani idrar hissinin gelmesi ve tuvalete yetişemeyip kaçırılan idrar kaçırmadır. Bu iki durum ayrı ayrı olabildiği gibi birlikte de olabilir.

 

İDRAR KAÇIRMADA TEDAVİ SEÇENEKLERİ NELERDİR?

Stres inkontinans

Tedavisi cerrahidir. Cerrahi tedavide prensip, anatomik yeri bozulan üretra ve mesanenin, karından veya vajinal yoldan yapılan kesiler ile eski yerine asılmasıdır.

 

Urge inkontinans 

Cerrahiden fayda görmez, topikal ve sistemik ilaçlar ile tedavi edilir.

Hafif stres üriner inkontinans ve bu ikisinin birlikte olduğu mix tip idrar kaçırma tedavisinde cerrahiye alternatif olarak Er:Yag Laser (Erbium Smooth Laser) yeni bir tedavi alternatifi olarak yerini almıştır. 

Laser teknolojisinin tedavide iyleştirici etkisi, oluşturduğu fototermal etki ile dokuları uyararak preüretral alan ve  vajinal duvarda kalınlığı arttırarak gerçekleştirir. Lazerin oluşturduğu fototermal etki,


1. Yeni kollajen yapımını ve mevcut kollajenin yenilenmesini sağlar.

2. Elastin fibrillerin kasılmasını sağlayarak hasarlı bölge yeniden yapılanır. 


Bu etkilerin sonucunda üretranın alt kısmı ve idrar torbasına desdek veren dokularda ortaya çıkan sıkılaşma ve kalınlaşma idrarın daha iyi kontrolunu ve uzun vadeli idrar tutabilme yeteneğini arttırır, şikayetler ise azalır. Kadınlarda Laser ile idrar kaçırma tedavisi, 4-6 hafta aralıklar ile yapılır. Yaklaşık 20 dakika sürer ve ağrısız bir işlemdir. En az 4 seans önerilir. 
 

Hasarlanmış ve yapımı azalmış kollajen liflerinin yeniden üretimini arttırmak için kullandığımız Smooth laser teknolojisinin etkinliğini arttırmak ve daha uzun süreli kollajen üretimi sağlamak için (işlem sonrası 3 ay devam eden üretim)  PRP adını verdiğimiz işlem ilave edilir. 

 Trombositler (plateletler), vucudumuzda hasar gören dokuların onarımı ve eski doğal hallerine dönmelerini sağlayan 'büyüme faktörlerini' yapısında barındıran kan bileşenleridir. PRP, kişiden alınan az miktardaki kanın özel bir tüpe konularak santrifüj işlemi yapıldıktan sonra bileşenlerine ayrıştırılması ve elde edilen az miktardaki ''platelet yönünden zenginleştirilmiş plazma''nın ( PRP) yine aynı kişiye enjeksyon yolu ile verilmesi işleminin adıdır. 
 

PRP, kadın ve erkek genital bölgelerine farklı amaçlar için kullanılır. Genital bölgeye uygulanan PRP, krem şeklinde uygulanan lokal analjezi sonrası çok ince uçlu iğneler kullanılarak 1cm aralar ile cinsel organ bölgesine enjekte edilerek yapılır. 
 

Genital bölgede PRP kullanımı üç farklı şekilde gerçekleşir:

a) P-SHOT PRP: Erkeklerde cinsel fonksyon bozukluklarında penis içine uygulnan prp yöntemidir.

b) G-SHOT PRP: Kadınlarda cinsel fonksyon bozukluklarında klitoris ve G noktasına yapılan prp işlemidir. 

c) O-SHOT PRP: Kadınlarda cinsel fonksyon bozukluklarında ve idrar kaçırma şikayetinde vajen ön duvara, idrar torbası ve üretranın hemen altına uygulanan prp işlemidir.     Laser ile kombine işlem olarak yapıldığında tedavinin etkinliği arttırılır.
 

Cerrahi tedaviyi istemeyen idrar kaçırma şikayeti olan hastalar,  ER:Yag Smooth Laser ve O-Shot kombine tedavisini alternatif bir tedavi seçeneği olarak tercih edebilirler.  

 

 

 

 

 

BİYOLOJİK TEDAVİLER KLİNİĞİ

 

BİLGİ İÇİN FORMU DOLDURUNUZ